Pakost lúčny

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pakost lúčny

Pakost lúčny
Pakost lúčny
Zaoberá veľkú časť Európy a zasahuje do Ázie. U nás rastie na väčšine územia, miestami je však vzácny až chýba . Vytrvalá bylina, 30–60 cm vysoká, vytvára ružicu prízemných listov a niekoľko priamych lodýh. Kvety sú svetlo až tmavo fialovo modré, výnimočne i ružové alebo biele. Plod je cez 30 mm dlhý, chlpatý. Semená sú do okolia vystreľované. Rastie predovšetkým na vlhších lúkach, pozdĺž potokov, priekop, násypov. Rastie i na trávnatých plochách sídlisk. Niekedy sa pestuje v záhradách i kultivary dvojfarebné alebo plnokveté.

V ľudovom liečiteľstve sa spomína zber kvitnúcej vňate, ktorá sa vnútorne využíva pri ochoreniach tráviacej sústavy. Robia sa z nej i obklady pri ekzémoch, kožných zápaloch a hnisavých poraneniach. Spomedzi všetkých našich druhov pakostov je pakost lúčny včelársky najvýznamnejší – poskytuje veľa medu, ale málo peľu. Hospodársky význam však táto burina nemá. Plnokveté formy sa pestujú ako okrasné rastliny v záhradách.


Viac sa dočítate v Mladom Vedcovi

Pakost lúčny | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014